Hoe kom je van die irritante rouwvliegjes af?

Geplaatst door

Je kent ze vast wel, die irritante kleine zwarte vliegjes die rondom je planten vliegen. Deze vliegjes lijken wat op fruitvliegjes, maar zijn een stuk kleiner. Maar omdat ze kleiner zijn betekent het niet gelijk dat ze ook minder irritant zijn. Dit zelfde geldt natuurlijk voor fruitvliegjes, zilvervisjes en ander ongedierte wat je liever niet in je huis hebt. En als je ze dan toch hebt hoop je er natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Maar wat is nou de beste manier om dit te doen? En kies jij voor de chemische manier of toch beter voor de duurzame/biologische manier?

Het probleem

Misschien heb je er nog nooit last van gehad maar waarschijnlijk heb je toch wel is meegemaakt dat er rondom je plant wat rouwvliegjes vliegen. Rouwvliegjes worden aangetrokken door de vochtige aarde en rottende wortels. Heeft je plant last van wortelrot? Dan kan het maar zo zijn dat rouwvliegjes je erg snel op dit probleem wijzen. Zodra een rouwvliegje volwassen is leeft hij slechts 1 tot 2 dagen. Nu zou je kunnen denken dat het probleem dan ook al gauw is opgelost. Dat is echter niet het geval! Het probleem van rouwvliegjes is, dat vrouwtjes rond de 200 larven per keer in de grond leggen. Is de grond vochtig? Dan leggen de larven zodra ze uitkomen direct nieuwe larven. Wat dan weer zorgt voor een heuse plaag. Eigenlijk wil je het dus zo snel mogelijk bestrijden!

De oplossingen

Check als eerst al je planten op schimmels, ziektes en ongedierte. Heb je iets gevonden? Zet deze planten dan zo snel mogelijk apart van de andere planten. En als tweede punt: vermijd de gieter. En dan bedoelen we niet één week! Nee, houd dit minstens 2 weken aan. Zeker aan het eind van de zomer is het geen probleem dat een plant wat minder water krijgt. Door te stoppen met water geven zal de aarde opdrogen. Er is op zo’n moment geen vocht waar larven hun eitjes in kunnen leggen! Ook zorgt de waterstop ervoor dat wortelrot wordt verminderd. Naast het niet geven van water kun je zand bovenop de potgrond strooien. De meeste rouwvliegjes kunnen niet door het zand, en ook de larven kunnen door de dichtheid van het zand niet ontsnappen. rouwvliegjes bestrijden kun je eigenlijk maar het beste op 1 manier doen. Dit kan je namelijk het beste doen met zijn grootste vijand: aaltjes! De aaltjes tegen rouwvliegjes parasiteren de rouwvliegjes waardoor de larven dood gaan en er geen volwassen rouwvliegjes meer kunnen ontstaan. Lijkt best simpel toch? Simpel en op een verantwoorde, biologische manier!

Geef een reactie